Bent u op zoek naar een studentenkamer in Gent, waar een tekort heerst van 2400 kamers? We hebben voor u of uw studerende kinderen een unieke opportuniteit!
In 1992 werd de eerste steen gelegd voor wat vandaag een toonaangevend vastgoedkantoor is: Cornelis & Partners. Wat begon als een familiebedrijf in Ledeberg, opgericht door Joël Cornelis en zijn dochter Karien, is sindsdien uitgegroeid tot een dynamisch en sterk team van professionals. In deze tijdlijn nemen we je mee langs de belangrijkste mijlpalen van onze reis — van de opening van nieuwe kantoren en groei in het aantal vastgoedtransacties tot het ontstaan van Cornelis Deluxe en onze recente verhuizing naar een gloednieuw kantoor in Geraardsbergen.
Lees meerWanneer je huurder de huur niet meer betaalt, kan het zijn dat je hem uit de woning wil zetten. En wanneer je vaststelt dat je huurder zelf uit de gehuurde woning getrokken is, wil je die misschien zelf terug opeisen door bijvoorbeeld de sloten te vervangen. Maar pas op hoe je te werk gaat, want de situatie zou wel eens anders kunnen uitdraaien.
Lees meerBent u op zoek naar een studentenkamer in Gent, waar een tekort heerst van 2400 kamers? We hebben voor u of uw studerende kinderen een unieke opportuniteit!
Lees meerAls verhuurder van een woning of appartement waarin je huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft moet je de huurovereenkomst die je hebt met je huurder laten registeren. Los van de sancties die je riskeert als je dat niet doet, heb je nu een extra motivering om daartoe over te gaan. Wat moet je daarvan weten?
Lees meerUit cijfers van bankenfederatie Febelfin blijkt dat het aantal toegekende hypothecaire leningen sterk gedaald is de laatste maanden. Dat ligt niet enkel aan gestegen rentevoeten en de gestegen kosten, maar ook aan striktere regels die banken hanteren bij de toekenning. Maar hoe vergroot je de kans om een woonlening vast te krijgen?
Lees meerFederaal begrotingsakkoord in programmawet omgezet: verlaagde btw van 6% op sloop- en heropbouw blijft behouden
Lees meerSinds de aankondiging van het federaal begrotingsakkoord heerst er onzekerheid over wat de wijzigingen aan het BTW-tarief sloop/heropbouw praktisch betekenen.
Lees meerDe dagen worden terug korter, eindejaar komt op ons af en helaas ook inbrekers.. bescherm niet alleen uw woning en uw bezittingen maar creëer een veilige thuis voor u en uw familie.
Lees meerOf je nu wilt bouwen of een koopwoning op het oog hebt: de woningprijzen die vandaag de ronde doen, zijn op z’n minst pittig te noemen. Idem voor de rentevoeten bij het aangaan van een woonlening. Daardoor worden ontwikkelaars én vastgoedmakelaars inventiever om toch koper en verkoper bij elkaar te brengen en een win-winsituatie te creëren. Hier biedt een huurkoop zeker een alternatief. Een relatief onbekende formule, maar wel eentje die de nodige financiële ademruimte kan bieden. Cornelis & Partners heeft het laatste jaar al verschillende dergelijke overeenkomsten tot een goed einde gebracht.
Lees meerDe fiscale hervorming van de federale regering is dus van de baan. Hoog tijd om nu eindelijk werk te maken van de definitieve verankering van het 6%-BTW-tarief voor sloop-heropbouw. Tot en met 31 december 2023 kan je in meer gevallen gebruik maken van het verlaagd BTW-tarief van 6% voor sloop/heropbouw.
Lees meerHet is zover! Het is terug juni en we worden getrakteerd op prachtig weer! De stralende zonnestralen, de verkoelende bries en het vrolijke getjilp van vogels … de ultieme uitnodiging om ons leven van binnen naar buiten te verplaatsen. Ooit nagedacht over hoe fantastisch het zou zijn om je eigen oase van ontspanning en plezier te hebben? Woningen met zwembad, daarover hebben we het! Klaar voor een verfrissende duik in onze vastgoedportefeuille met zwembaden? 5 redenen waarom een woning kopen met een zwembad een goede investering kan zijn!
Lees meerEen gemiddeld huishouden met een budget van 350.000 euro (exclusief kosten in samenhang met de aankoop) kan in Brussel een woning kopen van 105m2. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedplatform Immoweb. Wie die vastgoed koopkracht wil vergroten, vindt op minder dan 30 minuten van de hoofdstad (met het openbaar vervoer) verschillende opportuniteiten. De grootste koopkrachtwinst boek je in Liedekerke (+66%), Affligem (+65%) en Tubize (+64%). Op 45 minuten pendelen van Brussel ziet Immoweb zelfs een verdubbeling van de vastgoedkoopkracht.
Lees meerHet minste dat we van het jaar 2022 kunnen zeggen is dat het een jaar met impact was. Zowel mondiaal als voor Cornelis & Partners zelve. Alhoewel de vastgoedmarkt eind 2022 duidelijk afgekoeld was, hebben we in 2022 voor het eerst de kaap van 500 vastgoedtransacties (ruimschoots) overschreden.
Lees meerWie vanaf 2023 een huis bouwt, (ver)koopt of renoveert, mag zich verwachten aan een resem nieuwe regels. Ook voor de vastgoedmakelaar en syndicus staat er een en ander te veranderen. 2023 zal een jaar met verschillende nieuwe informatieverplichtingen worden. Een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden.
Lees meerElke (43) en Nathalie (45) zetten met ‘Ellie’s’ horecatraditie verder op iconische locatie: “We geven alles een eigen twist”! De uitbaters van restaurant Anso op de Markt hebben hun zaak in september stopgezet. Vanaf 17 november gaan Elke en Nathalie in hetzelfde pand, dat een lange horecatraditie heeft, onder de naam Ellie’s de gasten verwennen met hapjes, drankjes en muziek.
Lees meerWaarom zou je voor een vastgoedtransactie samenwerken met een erkend vastgoedmakelaar en het er niet gewoon zelf op wagen? Wel, uiteraard is de vastgoedmarkt niet zo complex als het menselijk lichaam, maar als particuliere verkoper of verhuurder kan je er wel nodeloos in verdwalen. Het loont daarom de moeite om in zee te gaan met een erkend vastgoedmakelaar. Een erkend makelaar volgde een uitgebreide opleiding, moet voldoen aan verschillende verplichtingen die jou als consument beschermen en is gebonden aan deontologische regels. Het is onze rol als Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) om daar op toe te zien. Wij waarborgen dat de samenwerking tussen jou en de erkende makelaar verloopt volgens de regels van de kunst.
Lees meerWie in Vlaanderen een huis verkoopt gebouwd voor 2001 heeft daar vanaf 23 november 2022 een asbestattest voor nodig. Op dat attest zal staan of en waar er nog asbest in het huis zit, in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Je zal dus een deskundige moeten inschakelen om je huis op asbest te controleren. Én laat het nu juist hier zijn dat Cornelis & Partners u van dienst kan zijn. Om u optimaal van dienst te zijn werken wij met structurele partners bij wie u onder meer een asbestattest kan aanvragen. Sommigen onder hen zullen ook andere keuringen aanbieden onder de beste voorwaarden en met een zeer korte leveringstermijn.
Lees meerVanaf 1 september 2022 zal het mogelijk zijn om de ’MijnVerbouwlening’ aan te vragen bij een energiehuis. Het gaat om een lening die zowel de doelgroepen van de 0%-energielening (prioritaire doelgroep) als van de energielening+ (voor eigenaars die een woning of appartement verwerven via erfenis of schenking) zal omvatten. Het gaat hier om lage- en middeninkomensgroepen. Ook een vereniging van mede-eigenaars (VME) zal een dergelijke lening kunnen afsluiten. De lening is bestemd voor het financieren van renovaties die zowel op woningkwaliteit gericht zijn als op het verbeteren van de energieprestatie.
Lees meerZoals verwacht zet de Europese Centrale Bank (ECB) een punt achter een jarenlange periode van uitzonderlijk soepel monetair beleid. Ze heeft vorige week aangekondigd dat ze de geldkraan dichtdraait en de rente verscheidene keren zal optrekken om de hoger dan verwachte inflatie te bestrijden. Het ziet er dus naar uit dat de depositorente, die nu -0,5 procent bedraagt, in september boven nul stijgt.
Lees meerOp 1 juli is er een en ander veranderd op het vlak van energiepremies. Zo zijn de Vlaamse renovatiepremie en de meeste energiepremies van de netwerkbeheerder Fluvius omgevormd tot een eengemaakte premie: Mijn VerbouwPremie. Daarnaast kan je voortaan ook onder meer je overschot aan stroom van zonnepanelen ‘leveren' aan een ander adres. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.
Lees meerGent heeft als Arteveldestad heel wat meer te bieden dan mooie locaties om te wonen. Een breed aanbod aan culturele activiteiten, culinaire verwennerij op de meest uiteenlopende plaatsen van de stad, oogstrelende wandelroutes, winkels… Zowat alle leeftijdsgroepen worden op hun wenken bediend.
Lees meerWat al langer aangekondigd is, staat nu vast: het asbestinventarisattest, kortweg asbestattest, komt eraan. Door de publicatie van de vereiste ministeriële besluiten kennen we nu ook de datum van inwerkingtreding. Vanaf 23 november 2022 zal er een informatieplicht gelden bij de verkoop van een pand met bouwjaar 2000 of ouder. Die zal gelden voor elke overdracht waarvan het compromis ondertekend wordt vanaf 23 november 2022.
Lees meerVorige week vrijdag 11 maart verscheen in het Belgisch Staatsblad een nieuwe informatieplicht bij de verkoop van een niet-residentieel pand (een kantoor, een winkel, …). Concreet moet je zowel in de publiciteit als in de onderhandse verkoopovereenkomst/wederkerige aankoop-verkoopbelofte vermelden dat er een renovatieverplichting wordt opgelegd door de Vlaamse overheid. Ook de vestiging en de overdracht van een recht van erfpacht of opstal is aan deze informatieplicht onderhevig. De nieuwe verplichting treedt op 21 maart in werking.
Lees meerVanaf komende maandag 7 maart gaat de coronabarometer naar code geel. Dat kondigde het Overlegcomité bij monde van de premier zopas aan. Daarmee komt na twee jaar een einde aan de epidemiologische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan. De concrete implicaties voor de vastgoedsector zijn beperkt, aangezien we als sector ook onder code oranje de werkzaamheden (vlot) konden organiseren. Toch zijn er enkele puntjes om misschien in het achterhoofd te houden.
Lees meerEen woning huren in Vlaanderen werd vorig jaar opnieuw wat duurder. De huurprijzen in Vlaanderen zijn in 2021 met 2,5% gestegen ten opzichte van 2020. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen lag op €797 en overschreed in de tweede helft van 2021 voor het eerst de grens van €800. Vlaams-Brabant blijft de duurste provincie om te huren, Antwerpen overschrijdt de grens van €950 en blijft de duurste centrumstad. Dat blijkt uit de nieuwste CIB-Huurbarometer, waarbij 30.561 nieuwe huurcontracten die in 2021 werden afgesloten, werden geanalyseerd. Voor het eerst geeft de CIB-Huurbarometer ook een zicht op de huurprijzen in Wallonië. Die blijken niet veel lager te liggen dan in Vlaanderen.
Lees meerDe Vlaamse energie- en woonpremies smelten in het najaar samen tot één premie, de “Mijn Verbouwpremie”. Dat kondigen ministers van Wonen en Energie Matthias Diependaele en Zuhal Demir maandag aan. De bedoeling is dat aanvragers vanaf 1 oktober bij één uniek digitaal loket terecht kunnen om hun verbouwpremie aan te vragen.
Lees meerMedio november gaven we reeds mee dat de hervorming van het verkooprecht enkel een impact heeft op de verklarende nota bij de onderhandse verkoopovereenkomst en niet op de tekst van het contract zelf. De nieuwe verklarende nota wordt op 1 januari 2022 automatisch geïntegreerd in het model (106 VN).
Lees meerStel: een kandidaat-koper en verkoper zijn het eens over de verkoop van een onroerend goed, maar op het moment dat de onderhandse akte moet worden ondertekend, wil de koper een extra voorwaarde inlassen in het compromis. Kan dat zomaar? De rechtbank van koophandel in Antwerpen moest zich over een gelijkaardige zaak uitspreken.
Lees meerGaat u uw woning renoveren of verbouwen? Dan komt u misschien in aanmerking voor één of meerdere premies of financiële voordelen. Zowel de verschillende overheden, de netbeheerders, de gemeenten als de provincies geven premies. Of u in aanmerking komt voor een premie of voordeel hangt af van een aantal voorwaarden. Die voorwaarden zijn specifiek per premie.
Lees meerDe btw-verlaging voor sloop en heropbouw van 21% naar 6% zal worden verlengd. Ons land heeft daarvoor groen licht gekregen van Europa. De tijdelijke maatregel diende als relancemaatregel om energieverslindende woningen te vervangen en zou normaal eind 2022 aflopen.
Lees meerHet aantal toegekende vergunningen voor nieuwe residentiële gebouwen is tijdens de eerste acht maanden van 2021 met 12,4% toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Hoe komt dat? Welke stappen moet je ondernemen om een omgevingsvergunning aan te vragen? En waar kan je dat doen?
Lees meerZoals je intussen wel weet, komen vanaf 1 januari 2022 bij de verkoop van een woning of appartement enkel nog EPC’s in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 1 januari 2019. Bij de verhuur van woningen blijft een EPC van voor 2019 wel bruikbaar. Om in het EPC-thema te blijven, geven we graag ook het antwoord mee op de volgende vraag die we onlangs mochten ontvangen: 'Kan een EPC-kengetal gelijk of lager zijn dan 0?'
Lees meerPositief nieuws deze ochtend. Het standpunt over plaatsbezoeken bij verkoop en verhuur wordt bijgesteld: ‘plaatsbezoeken kunnen, als niemand anders in het pand aanwezig is’. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zopas verduidelijkt in De Ochtend op Radio 1 en in het VRT-journaal. Concreet moeten de vastgoedmakelaar en de bewoners buiten het pand wachten totdat de kandidaat-koper of -huurder het bezoek binnen heeft afgerond.
Lees meerWe gaven het al eerder mee: vanaf 1 januari 2022 komen bij de verkoop van een woning of appartement enkel nog EPC’s in aanmerking die zijn opgemaakt vanaf 1 januari 2019. Bij de verhuur van woningen blijft een EPC van voor 2019 wel bruikbaar.
Lees meerDoor de invoering van het begrip “volume” in het nieuwe goederenrecht op 1 september 2021 drongen er zich bij het AAP (vroegere kadaster) aanpassingen op. Indien je als vastgoedmakelaar een kadastraal uittreksel opvraagt, zou het kunnen dat je binnenkort naast een gewoon perceelnummer eveneens een kadastraal volume kan aflezen. Twee recent gepubliceerde KB’s voorzien daarin.
Lees meerHet Europees Hof van Justitie veroordeelt België tot een boete van 2 miljoen euro omdat ons land huurinkomsten uit buitenlandse woningen anders belast dan die uit Belgische woningen. Zolang er geen aangepaste belastingwetgeving is, moet de overheid ook een dagelijkse dwangsom betalen van 7.500 euro.
Lees meerHet verlaagde btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw is goedgekeurd. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). De maatregel geldt al vanaf 1 januari 2021. Let wel: er zijn aan de regeling nieuwe voorwaarden verbonden.
Lees meerAls vastgoed van eigenaar wisselt, moet daarop registratiebelasting betaald worden en meer specifiek verkooprecht. De tarieven van die belasting verschillen per gewest. De Vlaamse regering kondigde maandag een wijziging aan vanaf 1 januari 2022.
Lees meer