12 augustus 2022

De impact van de stijgende rente op de vastgoedmarkt

Zoals verwacht zet de Europese Centrale Bank (ECB) een punt achter een jarenlange periode van uitzonderlijk soepel monetair beleid. Ze heeft vorige week aangekondigd dat ze de geldkraan dichtdraait en de rente verscheidene keren zal optrekken om de hoger dan verwachte inflatie te bestrijden. Het ziet er dus naar uit dat de depositorente, die nu -0,5 procent bedraagt, in september boven nul stijgt.

Philip Rokegem - Gedelegeerd bestuurder Cornelis & Partners
Door Philip Rokegem - Gedelegeerd bestuurder Cornelis & Partners
De impact van de stijgende rente op de vastgoedmarkt

De stijging van de langetermijnrente zal leiden tot nog hogere rentes op hypothecaire kredieten. Volgens de laatste cijfers is de rente op een woonlening op 25 jaar met vaste rente sinds begin dit jaar al gestegen van 1,6 naar 2,57 procent. Toch lijkt deze stijging voorlopig de interesse in vastgoed niet af te remmen. Niet onlogisch, gezien de waardevastheid die ons vastgoed nu al vele decennia vertoont. De kloof tussen de huidige rentestand en de inflatie is nog nooit zo groot geweest. Lenen is en blijft met andere woorden interessant.


Bovendien is de stijgende rente vanuit historisch oogpunt nog steeds laag en daardoor blijft de vastgoedmarkt aanlokkelijk. Met de aangekondigde rentestijging van de ECB in het achterhoofd kan het best wel eens zijn dat op korte termijn onze woningmarkt nog een extra boost krijgt omdat gezinnen nog snel willen genieten van de huidige rente. De prijs van de woningen wordt bovendien ook ondersteund door de stevige vraag op de markt, die in bepaalde regio’s niet gevolgd wordt door het aanbod. Bovendien is vastgoed een goed wapen tegen inflatie. De huidige stevige inflatie zorgt ervoor dat het geld op de spaarboekjes langzaam opgepeuzeld wordt, terwijl investeerders door datzelfde geld in vastgoed te steken net wel een opbrengst creëren. En dat is dan niet eens slecht voor onze huurmarkt.


Op middellange termijn is een afkoeling van de woningprijzen niet uit te sluiten, maar gezien de overwaardering van onze woningmarkt zou dit niet eens nefast zijn. Laat onze vastgoedmarkt maar terug een rustig kabbelende rivier worden zonder de extreme pieken van de voorbije twee jaar.