3 augustus 2023

Huurkoop: maak jouw droomwoning een pak betaalbaarder

Of je nu wilt bouwen of een koopwoning op het oog hebt: de woningprijzen die vandaag de ronde doen, zijn op z’n minst pittig te noemen. Idem voor de rentevoeten bij het aangaan van een woonlening. Daardoor worden ontwikkelaars én vastgoedmakelaars inventiever om toch koper en verkoper bij elkaar te brengen en een win-winsituatie te creëren. Hier biedt een huurkoop zeker een alternatief. Een relatief onbekende formule, maar wel eentje die de nodige financiële ademruimte kan bieden. Cornelis & Partners heeft het laatste jaar al verschillende dergelijke overeenkomsten tot een goed einde gebracht.

Cornelis & Partners
Door Cornelis & Partners
Huurkoop: maak jouw droomwoning een pak betaalbaarder

Wat is een huurkoop?
Huurkoop is een bijzondere vorm van transactie met uitgestelde eigendomsoverdracht. Middels deze constructie wordt de aankoopprijs betaald in schijven, meer bepaald in de vorm van een huurgeld. Het verkochte pand wordt immers na de ondertekening van de huurkoopovereenkomst ter beschikking gesteld aan de koper, die het kan bewonen. De koper is er vervolgens toe gehouden om de aankoopprijs in maandelijkse afbetalingen (equivalent van huurgelden) af te lossen.

Eigendomsoverdracht realiseren
De huurkoopovereenkomst is in essentie een koopovereenkomst, aangezien het primaire doel ervan is om de eigendomsoverdracht te realiseren.

Huurregime uitwerken
In de huurkoopovereenkomst zal moeten worden bepaald voor welke (finale) prijs de huurkoop doorgang zal vinden en dus gedurende welke termijn de huurder maandelijks het huurgeld/aankoopbedrag zal moeten betalen. Dikwijls worden deze huurgelden na een termijn van bv 3 jaar afgehouden van de initieel afgesproken verkoopprijs. Gedurende deze termijn is er sprake van huur/verhuur, voorafgaand aan de eigendomsoverdracht na het volstorten van de laatste maandelijkse afbetaling.

Binnen het bestek van de (ver)koopovereenkomst moet er dus ook een huurregime worden uitgewerkt. De partijen dienen af te spreken welke rechten en plichten zij moeten nakomen tijdens de periode van huur (plaatsbeschrijving, huurwaarborg, kosten en herstellingen, …).

Bijzondere bedingen
Het is essentieel dat een huurkoopovereenkomst doordacht is opgesteld. De verkoper dient immers de nodige garanties te kunnen genieten dat de overeengekomen prijs volledig zal worden betaald. Daarom worden in huurkoopovereenkomsten enkele bijzondere bedingen ingelast.

Enerzijds is er sprake van een opschortende voorwaarde, die garandeert dat de huurkoper slechts eigenaar wordt wanneer de maandelijkse aflossingen worden betaald. Anderzijds zal een ontbindende voorwaarde worden ingelast, die garandeert dat de verkoper eigenaar blijft wanneer de koper in gebreke blijft. Het pand functioneert zo tot de betaling van de laatste maandelijkse aflossing, dat dikwijls een verhoogde aflossing is op het einde van de ‘huurperiode’, als zakelijk onderpand voor de huurverkoper.
Er bestaat (nog) geen apart wettelijk kader voor huurkoopovereenkomsten, waardoor moet worden teruggevallen op de algemene regels van het verbintenissenrecht. Aangezien het gaat om een overeenkomst van eigendomsoverdracht zijn de algemene en wettelijke informatieplichten van toepassing. Dat betekent dat in de overeenkomst bijzondere clausules vereist zijn rond bijvoorbeeld het EPC of het bodemattest.

Verkooprechten betalen
De huurkoper zal bij registratie van de huurkoopovereenkomst de registratierechten/verkooprechten verschuldigd zijn op het totale aankoopbedrag (som van de maandelijkse aflossingen).

 

De huurkoop is zowel voor verkoper als koper een ideaal instrument: 

De verkoper/ontwikkelaar: vluggere verkoop, toegang tot een groter publiek.

De koper: nu uw droomwoning aanschaffen, de ‘huurgelden’ zijn niet ‘verloren’ én ondertussen, zeker voor jonge kopers, werken aan promotie op het werk waardoor er meer budget is maar ondertussen nú reeds hun droomwoning kunnen aanschaffen.

 

Laat u hierbij bijstaan door een professional. Cornelis & Partners heeft hierin ervaring en wij kunnen u hierin bijstaan vanaf het eerste bezoek tot de definitieve eigendomsoverdracht.

Heeft u hierover nog verdere vragen, bel naar 092322150 of mail naar immo@cornelis-partners.be of nog beter, vul nu dit formulier in en wij contacteren u binnen de 24h.