2024 in het Vlaamse Vastgoed: Het vastgoedlandschap in Vlaanderen in 2024 werd gekarakteriseerd door een aantal belangrijke trends en uitdagingen die zowel de koop- als de huurmarkt beïnvloedden.
Dit artikel is enerzijds gebaseerd op macro-economische cijfers en aangevuld door de ervaringen binnen Cornelis & Partners Immo. Hieronder enkele belangrijke elementen van het afgelopen jaar:
1. Prijsstabiliteit en lichte daling: De vastgoedmarkt in Vlaanderen vertoonde in 2024 enige prijsstabiliteit, met een lichte daling in sommige segmenten (de minder energie-zuinige woningen), vooral in de regio's waar de prijsstijgingen de afgelopen jaren het sterkst waren. De vastgoedprijzen zijn in de loop van het jaar minder explosief gestegen dan in de voorgaande jaren, deels door de stijgende rente en de afname van de koopkracht. In Vlaanderen kosten vrijstaande huizen nu 419.000 euro (+2,4%), terwijl een huis met twee of drie gevels 305.000 euro kost (+1,7%). Voor appartementen stijgt de mediaanprijs licht, met 0,4% tot 250.000 euro.
2. Rente en financiering: De stijgende rente, die door de Europese Centrale Bank (ECB) werd gehandhaafd om de inflatie te bestrijden, had een direct effect op de vastgoedmarkt. De hogere hypotheekrentes maakten het voor veel gezinnen en investeerders moeilijker om vastgoed aan te kopen. Dit zorgde voor een daling van de vraag naar onroerend goed, vooral in de prijscategorieën tussen de €300.000 en de €450.000, terug afhankelijk van de regio. Wij hebben ondervonden dat ook de ‘die-hard-vastgoedinvesteerders’ de weg vinden naar de beleggingsproducten van de banken. In 2024 gaven de banken op een bepaald moment tot 4% op korte termijnbeleggingen. Persoonlijk denk ik dat een groot deel van deze investeerders dat ook nog zullen doen in 2025, en zo de kat uit de vastgoedboom kijken. Enkel als er een koopje te doen is, zullen zij handelen.
3. Fiscale druk: Voornamelijk het nieuwbouwsegment heeft klappen gekregen. 21% BTW op nieuwbouw moet volgens ons, Cornelis & Partners Immo, herzien worden. Ok, afbraak- en heropbouw aan 6% BTW wordt verlengd tot 31/6/2025 (onder bepaalde voorwaarden). Maar wij ondervinden dat door deze -tijdelijke- maatregel de sector geen nieuw, noodzakelijk, leven zal inblazen. Hier maakt onze regering een grote inschattingsfout: in 2024 noteerde men meer dan 2.500 faillissementen in de bouwnijverheid, 20% meer dan in 2023! Weet dat onrechtstreeks 500.000 belgen aan deze sector gelinkt zijn.. Desnoods terug een ‘aftrek’ voorzien in de personenbelasting?? Aub, regering, een smeekbede vanuit Cornelis & Partners Immo.. creëer asap nieuwe maatregelen om de nieuwbouwsector terug leven in te blazen!!
4. Woningtekort en krapte op de huurmarkt: Ondanks de stijgende rente bleef het woningtekort in Vlaanderen een belangrijk probleem. De vraag naar huurwoningen bleef hoog, vooral in stedelijke gebieden zoals Antwerpen, Gent en Brugge. Dit resulteerde in een sterk concurrerende huurmarkt, waarbij de prijzen in sommige gevallen nog verder stegen. De huurprijzen zitten aan hun plafond! Het moet betaalbaar blijven. Mensen die het zich niet kunnen veroorloven om een huis te kopen, zullen dus vaker naar huurwoningen zoeken. Haaks hiertegenover staat de daling van 15% in vergunningsaanvragen voor nieuwbouwprojecten. Dit komt door de logge procedures en het te gemakkelijk indienen van beroepsprocedures. Ook, terug, de 21% BTW op de nieuwbouw, speelt hierin parten. We zien dat de kleinere ontwikkelaars afhaken en de grotere een terughoudende afwachting nemen. Logisch dat het aanbod afneemt..
5. Duurzaam bouwen en renovatie: Duurzaamheid werd in 2024 steeds belangrijker. Er was een groeiende nadruk op energie-efficiëntie, zowel bij nieuwbouwprojecten als bij renovaties van bestaande woningen. Overheidsmaatregelen en subsidies stimuleerden het verduurzamen van bestaande woningvoorraad, hoewel sommige huurders en eigenaars worstelden met de kosten van energiebesparende maatregelen. Cornelis & Partners Immo ondervindt hier dat meer en meer ‘oudere’ vastgoedverhuurders hun patrimonium op de verkoopmarkt zetten wat een prijsdaling zal geven in opbrengsteigendommen. Toch heeft Cornelis & Partners Immo een groot aantal ‘nieuwe’ investeerders in hun koopwachtzaal zitten. 1 raad voor de verkopers van opbrengsteigendommen: wacht niet te lang om te verkopen! Doe het in 2025! Neem met ons contact op voor een vrijblijvende marktanalyse van uw opbrengsteigendom philip@cornelis-partners.be of bel 0495/59.20.77.
Verwachtingen voor 2025 in het Vlaamse Vastgoed:
Voor 2025 worden een aantal belangrijke trends verwacht die de vastgoedmarkt in Vlaanderen verder zullen vormgeven:
1. Stabilisatie van de vastgoedprijzen: De vastgoedprijzen zullen naar verwachting verder stabiliseren. Hoewel een significante prijsdaling niet wordt verwacht, kan de volatiliteit op de markten aanhouden, vooral in regio's waar de prijzen eerder sterk zijn gestegen. De rente blijft een belangrijke factor; mocht de ECB besluiten de rente te verlagen, zou dit de koopkracht kunnen herstellen en de vastgoedmarkt kunnen stimuleren.
2. Hoge rente blijft druk zetten: De verwachting is dat de rente in 2025 op een relatief hoog niveau blijft, hoewel een lichte verlaging mogelijk is. Dit zal de betaalbaarheid van hypotheken blijven beperken, wat de vraag naar vastgoed kan afremmen, vooral onder jonge kopers en starters op de woningmarkt. Toch geven de statistieken aan dat er meer jongere kopers zich op de markt begeven, dus hoopvol!
3. Toenemende vraag naar huurwoningen: De vraag naar huurwoningen, vooral in stedelijke gebieden, zal naar verwachting toenemen. Het woningtekort is een structureel probleem in Vlaanderen, en de hogere rente zal velen ervan weerhouden om een woning te kopen. De huurprijzen zouden dus verder kunnen stijgen, vooral in populaire steden en randgemeenten. Ook voor verhuur van woningen/appartementen kan er een beroep gedaan worden op Cornelis & Partners Immo ► immo@cornelis-partners.be
4. Focus op duurzaamheid en renovatie: De nadruk op duurzaamheid zal alleen maar toenemen. Er zal meer focus liggen op energie-efficiëntie en het verduurzamen van woningen, niet alleen vanuit een ecologisch oogpunt, maar ook vanwege de fiscale voordelen en de toenemende regelgeving op het gebied van energieprestaties. Er wordt verwacht dat er meer renovaties zullen plaatsvinden, vooral bij oudere woningen die niet voldoen aan de nieuwe energie-eisen.
5. Investeringen in vastgoedtechnologie: De digitalisering van de vastgoedsector zal verder toenemen. Vastgoedbedrijven zullen meer investeren in technologieën zoals digitale platformen voor de verhuur van woningen, vastgoedbeheer en virtuele bezichtigingen. De integratie van data en technologie binnen Cornelis & Partners Immo zal ons helpen om onze werking nóg efficiënter te maken en hierdoor tot een snellere, lees: betere, verkoop van uw eigendom te bekomen.
6. Strengere regelgeving en belastingdruk: De Vlaamse overheid zal waarschijnlijk blijven inzetten op het verhogen van de belastingdruk op vastgoed. Dit zou vooral beleggers kunnen treffen, aangezien er meer regels komen voor de huurmarkt (bijvoorbeeld op het gebied van huurprijsregulering en huurdersbescherming). Ook wordt verwacht dat er strengere eisen komen voor de energieprestaties van gebouwen, wat druk zal leggen op eigenaren en vastgoedontwikkelaars.
Samenvattend: Het vastgoedlandschap in Vlaanderen in 2024 was er één van stabilisatie met een stabilisering van de prijzen, beïnvloed door de hoge rente en het woontekort. In 2025 worden terug stabiele vastgoedprijzen verwacht, maar de hogere rente zal een beperkende factor blijven voor de vraag naar woningen. De nadruk op duurzaamheid en renovatie zal toenemen, en de vraag naar huurwoningen zal hoog blijven. Vastgoedbeleggers en huiseigenaren moeten zich voorbereiden op een continu veranderend belasting- en reguleringsklimaat.
Wij vergelijken ons dikwijls met de Nederlandse markt. De vastgoedprijzen in Vlaanderen liggen doorgaans lager dan in Nederland. In België is de prijsstijging van vastgoed de laatste jaren echter ook sterk toegenomen, vooral in en rond Antwerpen, Gent en Brussel. In Vlaanderen is de prijs per vierkante meter vaak meer betaalbaar, hoewel er variatie is afhankelijk van de regio en de nabijheid van grote steden. Over het algemeen is Vlaanderen daardoor iets betaalbaarder dan Nederland.
Met een solide basis van duurzaamheid, innovatie en een robuuste economie, kan Vlaanderen zich blijven profileren als een van de meest veelbelovende vastgoedmarkten in Europa. In 2025 staan alle voornoemde partijen voor uitdagingen maar Cornelis & Partners Immo is ervan overtuigd dat Vlaanderen in de toekomst verder kan bouwen aan een welvarende, duurzame en aantrekkelijke vastgoedmarkt voor de komende generaties.
Én zoals in elke sector, ook in ons privé-leven, is het belangrijk om de goede, juiste partijen rondom u te kiezen. Kies voor Cornelis & Partners Immo!
Philip Rokegem
Gedelegeerd Bestuurder Cornelis & Partners Immo BV