26 augustus 2022

Vanaf 23 november is asbestattest verplicht bij verkoop huizen van voor 2001 in Vlaanderen

Wie in Vlaanderen een huis verkoopt gebouwd voor 2001 heeft daar vanaf 23 november 2022 een asbestattest voor nodig. Op dat attest zal staan of en waar er nog asbest in het huis zit, in welke staat het is en hoe het veilig kan worden beheerd of verwijderd. Je zal dus een deskundige moeten inschakelen om je huis op asbest te controleren. √Čn laat het nu juist hier zijn dat Cornelis & Partners u van dienst kan zijn. Om u optimaal van dienst te zijn werken wij met structurele partners bij wie u onder meer een asbestattest kan aanvragen. Sommigen onder hen zullen ook andere keuringen aanbieden onder de beste voorwaarden en met een zeer korte leveringstermijn.

Philip Rokegem - Gedelegeerd bestuurder Cornelis & Partners
Door Philip Rokegem - Gedelegeerd bestuurder Cornelis & Partners
Vanaf 23 november is asbestattest verplicht bij verkoop huizen van voor 2001 in Vlaanderen

Golfplaten, dakleien, plafondplaten, vensterbanken... Asbest is een stof die tot eind jaren '90 veel gebruikt werd in verschillende bouwmaterialen. Het was enorm populair, want sterk, slijtvast, brandwerend en goedkoop. Maar er bleken ook grote gezondheidsrisico's aan verbonden. 

Asbestvezels die vrijkomen en ingeademd worden, kunnen longziektes en kanker veroorzaken. Sinds 1998 is het daarom verboden om nog asbest te produceren, te gebruiken of te hergebruiken. Toch zit er volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM nog asbest in zo'n 2,8 miljoen woningen en gebouwen in Vlaanderen.

  De Vlaamse regering wil tegen 2040 een "asbestveilig" Vlaanderen. Een stap in die richting is nu het verplicht maken van een asbestattest bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001. Met dat attest wil de overheid (OVAM) in de eerste plaats kopers zo goed mogelijk informeren over welke asbesthoudende materialen er nog in de woning zitten.  

Geen verplichting om asbest te verwijderen

Het asbestattest zal worden opgemaakt door een erkend asbestdeskundige. Die zal langskomen om te controleren of en waar er asbest in de woning zit. Ook de staat van het asbesthoudend materiaal zal in het asbestattest komen. Toch ben je als verkoper of koper niet meteen verplicht om al het asbest te verwijderen.

"Dat is niet de bedoeling. Maar het is wel zo dat je als eigenaar verplicht bent om ervoor te zorgen dat het asbest geen risico vormt voor mens en milieu", zegt Verheyen. "Is dat wel zo, en dat zal het attest ook aangeven, dan moet je die risico's uiteraard wegnemen. Maar dat is vandaag ook al zo, daar verandert het attest niets aan."
 
Het asbestattest zal vermoedelijk enkele honderden euro's kosten, klinkt het bij OVAM. "Het is moeilijk om er een vaste prijs op te plakken, omdat het ook afhangt van de grootte van de woning. Maar het belangrijkste is dat we daarmee gezondheidsrisico's en milieurisico's vermijden die op termijn veel meer kosten met zich kunnen meebrengen."
Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar in Vlaanderen over een asbestattest beschikken, ook als je je woning niet verkoopt. Bij verhuur is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders. 

Het asbestattest kan en zal allicht een negatieve invloed hebben op de verkoop van uw woning! Hoe vermijden? Contacteer ons kantoor op 09 232 21 50