24 augustus 2022

Renteloze ‘Mijn VerbouwLening’ vanaf 1 september 2022

Vanaf 1 september 2022 zal het mogelijk zijn om de ’MijnVerbouwlening’ aan te vragen bij een energiehuis. Het gaat om een lening die zowel de doelgroepen van de 0%-energielening (prioritaire doelgroep) als van de energielening+ (voor eigenaars die een woning of appartement verwerven via erfenis of schenking) zal omvatten. Het gaat hier om lage- en middeninkomensgroepen. Ook een vereniging van mede-eigenaars (VME) zal een dergelijke lening kunnen afsluiten. De lening is bestemd voor het financieren van renovaties die zowel op woningkwaliteit gericht zijn als op het verbeteren van de energieprestatie.

CIB
Door CIB
Renteloze ‘Mijn VerbouwLening’ vanaf 1 september 2022

Het maximale ontleningsbedrag zal 60.000 euro bedragen, met een maximale looptijd van 25 jaar. De bepaling van het leningsbedrag zal gebeuren in functie van de categorieën van de werken waarvoor de lening aangevraagd wordt, en de impact ervan op de woon- en energetische kwaliteit van de woning. De Mijn VerbouwLening zal aangevraagd kunnen worden tot eind 2026 (tot eind 2024 in geval van erfenis of schenking indien het inkomen voldoet aan de inkomensgrenzen van de Mijn Verbouwpremie).

Omdat lang gecommuniceerd werd dat de lening vanaf 1 juli 2022 van start zou gaan, komt er een overgangsmaatregel, waardoor ook facturen die dateren sinds 1 juli 2022 in aanmerking kunnen komen voor de verbouwlening, op voorwaarde dat de lening uiterlijk op 1 november 2022 is aangevraagd.

Bij de start op 1 september 2022, zal deze lening renteloos zijn. Er zal bij de Mijn VerbouwLening rekening worden gehouden met de evolutie van de wettelijke rentevoeten. Pas van zodra de wettelijke rentevoet boven de 3% zou uitkomen, zal er een positieve rente worden aangerekend voor wie dan pas zijn Mijn VerbouwLening afsluit. De rentevoet wordt één keer per jaar aangepast. 

Wenst u verdere toelichting? Contacteer ons kantoor op 09 232 21 50 of ga alvast een kijkje nemen op de duidelijke website van onze overheid Mijn VerbouwLening | Vlaanderen.be