14 december 2024

5 tips om makkelijker een woonkrediet te krijgen

Uit cijfers van bankenfederatie Febelfin blijkt dat het aantal toegekende hypothecaire leningen sterk gedaald is de laatste maanden. Dat ligt niet enkel aan gestegen rentevoeten en de gestegen kosten, maar ook aan striktere regels die banken hanteren bij de toekenning. Maar hoe vergroot je de kans om een woonlening vast te krijgen?

Cornelis & Partners
Door Cornelis & Partners
5 tips om makkelijker een woonkrediet te krijgen

Het afgelopen jaar markeerde een aanzienlijke daling in de hypotheeksector in België. Een vooraanstaande bank meldde een afname van 30% in het aantal leningen, van 255.000 in 2022 naar 180.000 in 2023, met een totaalbedrag dat daalde van 42,8 tot 29,9 miljard euro. Deze terugval brengt de markt terug naar het laagste niveau sinds 2012. Banken keurden dus een stuk minder dossiers goed. Stijgende rentes zorgen immers voor hogere maandbedragen, wat er in combinatie met de gestegen levensduurte en dus een lager besteedbaar inkomen voor zorgt dat banken er minder van overtuigd zijn dat aanvragers hun krediet effectief comfortabel zullen kunnen terugbetalen.

Echter, eerstekopers bieden weerstand. Ondanks de algemene daling zagen eerstekopers jonger dan 30 jaar hun hypotheekleningen met 9% stijgen ten opzichte van 2022, wat 29% van de toegekende leningen vertegenwoordigt. Die dynamiek wordt ondersteund door ouderlijke hulp en de introductie van hypotheekleningen over 30 jaar, wat de toegang tot eigendom vergemakkelijkt.

 

En de markt, hoe zit het daarmee?

De Belgische vastgoedmarkt toonde enige veerkracht. De waarden van de woningen blijven stijgen (+4% sinds 2022), met uitzondering van energieverspillende woningen die moeilijk kopers vinden. Tot slot benadrukt die bankinstelling dat de behoeften aan renovatie om aan de klimaatdoelstellingen van 2050 te voldoen, worden geschat op 380 miljard euro.

Toekomstperspectieven

Ondanks een voorspelde nulgroei voor 2024, verwachten experts een opleving vanaf 2025, met een prijsstijging van 3,8%, gevolgd door een verdere stijging in 2026 (+4,2%).